Στο εργαστήριο συντήρησης μεταλλικών αντικειμένων της Πέλλας συντηρούνται μεταλλικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ΙΖ' ΕΠΚΑ (εκτός Νομού Κοζάνης και Βεργίνας). Το εργαστήριο λειτουργεί οργανωμένα από το 1983.
Η διαδικασία της συντήρησης ακολουθεί συνήθως τα εξής στάδια: μηχανικός καθαρισμός με διάφορα εργαλεία, αφύγρανση, σταθεροποίηση, εφόσον χρειάζεται, και ξανά αφύγρανση, βερνίκωμα, συμπλήρωση, εφόσον χρειάζεται, συγκόλληση και τέλος, εάν απαιτείται, βαφή.
Ακολουθούνται τρεις κύριοι τρόποι συντήρησης: ο μηχανικός, ο ηλεκτρομηχανικός και η ηλεκτρόλυση. Τα υλικά που συντηρούνται στο εργαστήριο είναι συνήθως χρυσός, αργυρός, χαλκός, σίδηρος, μόλυβδος, γαγάτης και διάφορα κράματα μετάλλων.
Με τη συντήρηση επιτυγχάνεται η ασφαλής διατήρηση και αποθήκευση του αντικειμένου και πολλές φορές η αποκατάσταση της μορφής του.
Με τη διάσωση του αρχαίου είναι δυνατή η επιστημονική του αξιοποίηση, δηλαδή η συγκέντρωση πληροφοριών, η μελέτη, ανάδειξη και τελικά, εφόσον κριθεί σκόπιμο, η έκθεσή του στο κοινό.
Το εργαστήριο συντήρησης μεταλλικών αντικείμενων της Πέλλας συντήρησε κατά το 2001 τα ακόλουθα:
α) 615 νομίσματα, εκ των οποίων εννιά (9) χρυσά, σαρανταδύο (42) αργυρά και τα υπόλοιπα χάλκινα. Επίσης έγιναν εικοσιδύο (22) εκμαγεία νομισμάτων.
β) 659 λοιπά αντικείμενα κάθε είδους.