Θέμα εκπαιδευτικού προγράμματος:η γνωριμία με την ιστορία της αρχαίας Μαρώνειας
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Άφιξη με πούλμαν στο αρχαίο λιμάνι.
2. Εισαγωγική ενότητα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μαρώνειας (20 λεπτά): Γνωριμία με τους μαθητές. Εισαγωγή στο θέμα της καθημερινής ζωής μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, όπως η Μαρώνεια. Δραστηριότητα με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού εντύπου.
3. Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης (30λεπτά)
Οι μαθητές περιηγούνται στον αρχαιολογικό χώρο (πρόπυλο,δρόμος κλπ), ξεναγούνται από την αρχαιολόγο - μουσειοπαιδαγωγό και αναζητούν πληροφορίες με τη χρήση ειδικού εντύπου.
Οι μαθητές μεταφέρονται με πούλμαν στο Ιερό του Διονύσου (10λεπτά)
4. Εισαγωγική ενότητα στο Ιερό του Διονύσου και στο αρχαίο θέατρο (30 λεπτά) Οι μαθητές περιηγούνται στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Διονύσου και από εκεί πεζοί στο χώρο του αρχαίου θεάτρου, γνωρίζουν στοιχεία για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, δραματοποιούν αρχαία αποσπάσματα και αναζητούν πληροφορίες με τη χρήση ειδικού εντύπου.
Οι μαθητές μεταφέρονται με πούλμαν στο Αρχοντικό Ταβανιώτη (15 λεπτά)
5. Εισαγωγική ενότητα στο Αρχοντικό Ταβανιώτη της Μαρώνειας (10 λεπτά) Γνωριμία με το μουσείο και συζήτηση.
6. Δραστηριότητα εντός του εκθεσιακού χώρου (20 λεπτά)
Με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού εντύπου οι μαθητές αναζητούν πληροφορίες για συγκεκριμένα εκθέματα του μουσείου.
7. Αξιολόγηση (5 λεπτά)
Τα παιδιά παρουσιάζουν τα έργα τους και αξιολογούν το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, εκφράζουν τα συμπεράσματά τους για τις πτυχές του αρχαίου ελληνικού βίου που ανακάλυψαν.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί περίπου 2 ώρεςκαι 30 λεπτά και περιλαμβάνει: συζήτηση, περίπατο μέσα από ελαιώνες, περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους, δραστηριότητα με τη χρήση ειδικού εντύπου στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.