Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2012

Στο πλαίσιο της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διοργάνωσε το 2012 τη δράση Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές. Στόχος της διοργάνωσης υπήρξε η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων πολιτών και η προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης μέσα από εκδηλώσεις που ποικίλλουν και εναρμονίζονται με το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον και την κατά τόπους ιστορική και πολιτιστική παράδοση.
Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία φορέων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, του Τομέα Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων με περιβαλλοντική δράση, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών. Εφαρμόστηκαν πιλοτικά για το έτος 2012 σε τρεις νομούς (Αττικής, Ρεθύμνης και Λέσβου), περιλαμβάνοντας περιπάτους και θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και για οικογένειες, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις.
Οι δράσεις διήρκεσαν ένα δεκαήμερο, σε χρονική εγγύτητα με την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου). Συγκεκριμένα την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Λέσβου και Ρεθύμνης, ενώ την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 επικεντρώθηκαν στο Νομό Αττικής και το Νομό Ρεθύμνης.

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22) ημερίδα με θέμα Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές- Απολογισμός και Προοπτικές. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν οι φορείς που συμμετείχαν στις δράσεις της πιλοτικής εφαρμογής (Ιούνιος 2012), αλλά και εκείνοι που πρόκειται να συμμετάσχουν στη δράση το 2013, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών. Επιχειρείται επίσης να παρουσιαστεί η συμβολή των μουσείων στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.​

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις