Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


"Άκου τα ανείπωτα" - Πάντες Άνθρωποι και Μύθοι Πάντα Ένα Παραμύθι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Τον Απρίλιο του 2016, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας τιμήθηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Museum of the Year με τη διάκριση «Special Commendation 2016», ως ύψιστη διάκριση για εξέχοντα τεχνολογικά επιτεύγματα. Στην προσπάθεια ευρύτερης απήχησης ενός τέτοιου μουσείου με πληθώρα αρχαιολογικών θησαυρών, κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω προβολή του μέσω προγραμμάτων, τα οποία θα συνάδουν με την τιμητική θέση που απέσπασε και θα έχουν αντίστοιχη ποιότητα και απήχηση με αυτά των ευρωπαϊκών μουσείων. Ως εκ τούτου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με την εταιρεία πολιτισμού πeripatos, πρότεινε εκπαιδευτικές δράσεις και προϊόντα προς υλοποίηση, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ισχυρών πολιτιστικών δεσμών με την κοινωνία, τόσο την τοπική όσο και την ευρύτερη του εσωτερικού και εξωτερικού.
Ο εορτασμός περιελάμβανε ένα τετραήμερο δράσεων για το οποίο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν:
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
Ξεναγήσεις - Ενημέρωση Εκπαιδευτικών
Μουσειοσυσκευή
Εκπαιδευτικοί Φάκελλοι
Σακίδια Αυτόνομης Ξενάγησησης
Escape Room για ενήλικες.
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού προγραμματίζεται η συνέχιση του προγράμματος το 2018.
 
​Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α/θμιας (Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού) ΚΑΙ Β/θμιας εκπαίδευσης (Α΄Γυμνασίου): Με αφετηρία την ιστορία της αρχαίας πόλης της Τεγέας, το παιδί καλείται να ερευνήσει τις κρυφές πτυχές των μεγαλύτερων ιστορικών και μυθικών προσωπικοτήτων της περιοχής, μέσα από εικαστικές και βιωματικές δραστηριότητες. Θέλοντας να φέρει σε επαφή το μαθητικό κοινό με τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής του, το μουσείο «ανοίγει το κουτί με τα μυστικά του» περιμένοντας τους μικρούς του φίλους να τα ανακαλύψουν.
Ξεναγήσεις -Ενημέρωση εκπαιδευτικών
Μουσειοσκευή: Περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, που χρειάζεται ένας παιδαγωγός για να διεξάγει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του σχολείου (αναδρομή στην ιστορία της Τεγέας, όπως αυτή εξιστορείται μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου, εκμαγεία, χάρτες, οδηγίες και εικαστικές και νοητικές δραστηριότητες).
Εκπαιδευτικοί φάκελλοι: Εμπεριέχουν το ίδιο υλικό με τη Μουσειοσκευή, μη συμπεριλαμβανομένων των εκμαγείων, με σκοπό την ευκολότερη μεταφορά και χρήση
Σακίδια αυτόνομης ξενάγησης: Η δημιουργία ενός σακιδίου αυτόνομης ξενάγησης, αποτελεί μια καινοτόμο παροχή στον επισκέπτη, που θέλει να βιώσει την εμπειρία απερίσπαστος, ενώ παράλληλα συμμετέχει στη διαδικασία μιας προσωπικής ξενάγησης. Συγκεκριμένα, το εν λόγω προϊόν απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες, οι οποίες ψάχνουν τρόπους να λειτουργήσουν από κοινού, να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν κοινή εμπειρία, την οποία «χτίζουν» οι ίδιοι με τον τρόπο και στο χρόνο που επιθυμούν. Η εκπαιδευτική πολιτική του Μουσείου με αυτό το τρόπο, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της επικοινωνίας με τις οικογένειες, ένα κοινό ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο και απαιτητικό. Το σακίδιο θα περιέχει όλο το απαραίτητο υλικό για μια μοναδική και ολοκληρωμένη περιήγηση (οδηγίες-δημιουργικές δραστηριότητες) στο Μουσείο και θα παρέχεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε αυτό Escape Room για ενήλικες: Τα escape rooms αποτελούν τη νέα ψυχαγωγική δραστηριότητα, που στηρίζεται σε βιωματικά παιχνίδια απόδρασης. Απευθύνεται σε ομάδες ενηλίκων και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών. Γρίφοι, κωδικοί, κλειδιά και αινίγματα, είναι λίγα από τα στοιχεία που κάνουν το προϊόν ασυναγώνιστο. Πρόκειται για τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα στο χώρο της ψυχαγωγίας παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια σκοτεινή ιστορία, όπως επί παραδείγματι τη μεγάλη κλοπή, που γνώρισε το Μουσείο και την «αρπαγή» του Τήλεφου, δημιουργεί έναν ιδανικό συνδυασμό ψυχαγωγίας και γνωστικής προσέγγισης του αντικειμένου​.

Χρηματοδότης:  Δήμος Τρίπολης

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

18/05/2017 - 21/05/2017

Τόπος:

  • Τεγέα, Αρκαδίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Εταιρεία Πολτισμού πeripatos  

Email: info@peripatos.net​

Βιβλιογραφία:

  • Καραπαναγιώτου, Άννα Βασιλική - Γρηγορακάκης, Γρηγόρης - Ιωαννίδης, Παναγιώτης - Τσάτσαρης, Ανδρέας , ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ένα καινοτόμο τεχνολογικό ταξίδι στη γη του μύθου και της ιστορίας. ΕΦΑ Αρκαδίας (πρώην ΛΘ΄ΕΠΚΑ), Αθήνα, 2014
  • Καραπαναγιώτου, Άννα-Βασιλική, Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Οδηγός. ΕΦΑ Αρκαδίας, Αθήνα, 2017

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμ-Παρ 09:00-12:30, Σαβ-Κυρ 10:00-20:00 
Χώρος λειτουργίας:  Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Ηλικίες: Πάνω από 250 επισκέπτες (πηγή: Εταιρεία Πολιτισμού πeripatos)

Έτος:

2017
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις