Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2021 - 2027: «Προστασία, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ιερού Αμυκλαίου Απόλλωνος στην Αγία Κυριακή Αμυκλών Δ. Σπάρτης».

Το Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4χλμ. νότια της Σπάρτης, επί του λόφου της Αγίας Κυριακής, ο οποίος χωροθετείται περίπου 600μ. ανατολικά του οικισμού Σκλαβοχώρι-Αμύκλες. Το Ιερό του Απόλλωνος Αμυκλαίου αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα λατρείας των Σπαρτιατών, όπου τελούνταν τα Υακίνθεια, γιορτή που σηματοδοτούσε τη μετάβαση των εφήβων στην ενήλικη ζωή. 

Στο πλαίσιο της Πράξης θα πραγματοποιηθούν εργασίες προστασίας, διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ιερού. Ειδικότερα, θα τοποθετηθούν περιφράξεις, θα πραγματοποιηθούν εργασίες πεδίου (δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές, αποψιλώσεις, καθαρισμοί, αποχωματώσεις, επιχωματώσεις και λοιπές διαμορφώσεις), θα διαμορφωθούν διαδρομές επισκεπτών, πλατώματα στάσης/θέασης και προσβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο, και θα τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης-πληροφόρησης, και σε γραφή Braille, ενώ γενικά θα πραγματοποιηθούν υποδομές εξυπηρέτησης κοινού (φυλακείο-WC, κλπ.). Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης λιθοδομών, καθώς και αισθητική αποκατάσταση του ναού της Αγ. Κυριακής, ενώ θα υπάρχει και υπαίθρια έκθεση μελών. Στο πλαίσιο της Πράξης περιλαμβάνονται η φωτογραφική, τοπογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση, καθώς και ενέργειες για την περαιτέρω πληροφόρηση του κοινού (έκδοση πληροφοριακού υλικού, εφαρμογές Η/Υ κλπ), διαθέσιμο και για άτομα ΑΜΕΑ.

Με την υλοποίηση της Πράξης, τα αρχιτεκτονικά λείψανα του χώρου θα προστατευθούν, καθώς θα στερεωθούν και θα συντηρηθούν, ενώ παράλληλα θα προβληθούν, και με αυτόν τον τρόπο ο χώρος του ιερού θα καταστεί εύληπτος και αναγνώσιμος. Θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος λειτουργικός και με αναβαθμισμένη τη διδακτική του αξία. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθεί η επισκεψιμότητά του και θα ενισχυθεί γενικότερα η τουριστική ελκυστικότητα της περιοχής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πελοπόννησος 2021 - 2027",  ανέρχεται στο ποσό των 530.000,00€. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 18/01/2024.​​

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

04/05/2021 - 18/01/2024

Τόπος:

  • Αμύκλες, Λακωνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Θέμα:

Αρχαιολογικοί χώροι, Αρχαιότητες, Πολιτιστική Διαχείριση, Συγχρηματοδοτούμενα έργα

Ετικέτες:

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα