Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΣΠΑ 2014-2020 – υποέργο «Συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του Καθολικού της Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας), Σκιάθου» της πράξης με τίτλο «Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμ

1.png

Η Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία Εικονίστρια) βρίσκεται σε πευκόφυτη τοποθεσία ΒΔ της πόλης της Σκιάθου. Το καθολικό βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της αυλής του μοναστηριακού συγκροτήματος. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο ναό με μεταγενέστερο διώροφο νάρθηκα. Ο νάρθηκας  διαιρείται σε ισόγειο και όροφο που λειτουργούσε άλλοτε ως κελί. Το καθολικό είναι κτίσμα του τελευταίου τετάρτου του 17ου αι. Ανακαινίστηκε σύμφωνα με δύο ενεπίγραφες πλάκες το 1726, όταν προστέθηκε ο διώροφος νάρθηκας, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1798. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε το 1741. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες του ναού.

Η Πράξη αφορά σε εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του καθολικού, συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων, προκειμένου να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική του μορφή και η καλλιτεχνική του αξία.

Οι εργασίες συντήρησης αφορούν σε επεμβάσεις καθαρισμού, στερέωσης, αισθητικής αποκατάστασης και προστασίας των τοιχογραφιών, του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των φορητών εικόνων της Μονής.

Ο στόχος του υποέργου είναι η αποκατάσταση του διακόσμου του Ναού, ώστε να παραδοθεί ο ναός πλήρως ενισχυμένος, στερεωμένος, αποκατεστημένος και λειτουργικός, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι οι εργασίες του υποέργου να συμβάλουν στην πλήρη αποκατάσταση του μνημείου και θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητά του, καθιστώντας το αφενός ασφαλή και αφετέρου αναγνωρίσιμο και ελκυστικότερο σε ένα ευρύτερο κοινό με αποτέλεσμα την ανάδειξή του σε σημαντικό πολιτιστικό αξιοθέατο.

Ο προϋπολογισμός για το υποέργο ανέρχεται στο ποσό των 200.000,00€ με 100% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και συγκεκριμένα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας 2014-2020». Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 01-07-2023.

Ημερομηνία:

02/11/2020 - 01/07/2023

Τόπος:

  • Σκιάθος, Μαγνησίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Εταίροι:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαρία Μερτζάνη, Προϊσταμένη της ΔΣΑΝΜ

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης της ΔΣΑΝΜ

Πέτρος Πρόκος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνος έργου

Μαρία Τσούπρου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Μελίνα Φωτοπούλου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης-υπεύθυνη έργου

Θέμα:

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, τηλ. 2103215548, email: dsa@culture.gr

Έτος:

2021

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις