Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


"ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΣ"

Μικρό οδοιπορικό στο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο μιας μικρής Υπηρεσίας, του Τμήματος Λίθου της ΔΕΤΥΜΕΑ, από το 1983 μέχρι το 2022.

​Περιέχονται οι αρχές, οι μέθοδοι και ο επιστημονικός εξοπλισμός των εργαστηρίων και γίνεται επιγραμματική αναφορά σε επιλεγμένες εργασίες που εκπονήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Εργασίες που αφορούν τα επιφανειακά στρώματα (πατίνα) του μαρμάρου στον Παρθενώνα και σε άλλα αρχαία μνημεία, το δομικό υλικό ναό του Επικουρίου Απόλλωνα Βασσών, τους γυψολίθους του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, τους Ναξιακούς λέοντες της Δήλου, το φθαρμένο βιοκαλκαρενίτη της Ακρόπολης της Λίνδου, τα επιφανειακά στρώματα (κρούστες) των άρκτων του ιερού της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα, αλλά και την παρασκευή τεχνητών λίθων για αναστηλωτικά έργα (για τα αναλήμματα του θεάτρου του Διονύσου στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης των Αθηνών, το Αμφιάρειο, το Κάστρο της Χίου, το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού). 

Ακόμα γίνεται αναφορά στην εισαγωγή νανοϋλικών και εργαστηριακή παρασκευή τους και στην ανάλυση ανόργανων χρωστικών από διάφορα μνημεία και χώρους που εξετάσθηκαν μέσα σ’ αυτά τα χρόνια. Τις αναλύσεις αιγυπτιακού μπλε, ακολούθησε η παρασκευή του στο εργαστήριο σύμφωνα με τις προτεινόμενες από αρχαίες πηγές διαδικασίες - το αιγυπτιακό μπλε είναι προϊόν αντίδρασης στη στερεά φάση σε ανοιχτή πυρά. Η πετυχημένη εφαρμογή της αρχαίας τεχνικής (μαζί με πολλές άλλες παρατηρήσεις σε διάφορους χώρους και μνημεία) χαροποιεί, αλλά και προβληματίζει ως προς το υψηλότατο επίπεδο των γνώσεων για τα υλικά κατά την αρχαιότητα, σε σύγκριση με τις σημερινές δυνατότητές μας...

 


Ημερομηνία:

01/01/1983 - 31/12/2022

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

Έτος:

2022
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις