Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Γράμματα….. χαράγματα…. σπουδάγματα
Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Γυμνασίου
Δημιουργήθηκε με δομή και θεματική σε συνάφεια με την διδακτέα ύλη της ιστορίας και των αρχαίων ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
Το πρόγραμμα συνδιαμορφώθηκε από το Τμήμα Κλασικών σπουδών του Α.Π.Θ (κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας  (δρ Νίκη Οικονομάκη) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς (δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και δρ Μαρία Φαρμάκη).
Η δράση περιλαμβάνει αρχικά ψηφιακή προβολή και συζήτηση με θέμα τη γέννηση και κυρίως την εξέλιξη της γραφής στον Ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια με αφορμή αρχαιολογικά ευρήματα όπως ενεπίγραφα ειδώλια, αγάλματα, πήλινα σκεύη, επιτύμβιες στήλες και νομίσματα, αναλύονται η μορφή και η εξέλιξη του ελληνικού  αλφαβήτου, το είδος των επιγραφών καθώς και τα υλικά και ο τρόπος γραφής.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με βιωματικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου, τα παιδιά, με οδηγό διάγραμμα της εξέλιξης του ελληνικού αλφαβήτου, δημιουργούν πήλινες πινακίδες πάνω στις οποίες χαράσσουν το όνομα και το πατρώνυμό τους.


Εταίροι:   Τμήμα Κλασικών σπουδών του Α.Π.Θ. , κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ  και Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, δρ Νίκη Οικονομάκη

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

13/10/2017 - 15/12/2017

Τόπος:

  • Κιλκίς, Κιλκίς

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Μαρία Φαρμάκη
Αρχαιολόγος
Τηλέφωνο: +30 2310 801 402
email: efakil@culture.gr   

Βιβλιογραφία:

  • Guarducci M. , Η ελληνική επιγραφική από τις απαρχές ως την ύστερη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης).

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Αρχαιότητες

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​​Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 09:30
Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς
Ηλικίες: μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού

Έτος:

2016
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις